Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

A Hellinger féle családállításról: a családi dinamika feltárásában rejlő lehetőségek

A családállítás egy olyan terápiás módszer, amelyet Bert Hellinger német pszichoterapeuta fejlesztett ki az 1990-es években. A máig újszerű megközelítés azon az elgondoláson nyugszik, hogy a családi rendszeren belüli megoldatlan konfliktusok és traumák akár generációkon keresztül öröklődhetnek, hatást gyakorolva a leszármazottak élethelyzeteire. Hellinger a munkássága során ezen rejtett dinamikák feltárását célozta meg annak érdekében, hogy az egyének megszabadulhassanak az esetleges negatív példáktól és teljesebb életet élhessenek.

Mire lehet jó a családállítás?

A családállítás egyik fontos meggyőződése, hogy minden családnak van egy jól meghatározható rendszere, amelyben az egyes tagok összekapcsolódnak és hatással vannak a másikra. Úgy is mondhatnánk, hogy a családon belül az emberek cselekedetei és érzelmei befolyást gyakorolnak más rokonokra. Bert Hellinger ezt a jelenséget ”családi összefonódásoknak” vagy ”családi konstellációknak” nevezte el. A családállítás legfontosabb célja, azonosítani és feloldani ezeket a szálakat, így hozva gyógyulást a segítségre szoruló egyén vagy akár az egész család számára.

A családállítás módszerének másik alapelve a ”megbékélés” gondolata. Ez magában foglalja a múlt jelenre gyakorolt hatásainak elfogadását, hozzájárulva ahhoz, hogy a családtagok kiszabadulhassanak azokból az öröklött mintákból, amelyek meghatározó szerepet töltenek be például a döntéseik meghozatala során. A technika alkalmas arra, hogy felfedje, milyen okok húzódhatnak egy-egy magánéleti, illetve karriert érintő megrekedés hátterében. Miért úgy dönt az illető, ahogy? Hogyan tudná jobban megérteni a családi és munkahelyi konfliktusait? A családállítás ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre is válaszokat adhat.

Ez technika manapság már Magyarországon sem ismeretlen, a legtöbb nagyvárosban találkozhatunk olyan terapeutával, aki jól ismeri és alkalmazni is tudja a módszert. A családállítás Szeged városában szintén elérhető szolgáltatás. Bárkinek, aki úgy érzi, szeretné jobban megérteni a családja dinamikáját, fényt kíván deríteni arra, milyen öröklött minták határozzák meg a döntéseit vagy csak túllendülne végre az elakadások fölött, érdemes felkeresnie egy jól felkészült terapeutát.