Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

kisvállalkozás

A vállalkozói szellem kialakításának titka

A vállalkozói szellem minden szabadpiaci gazdaság gerincét alkotja. Globálisan a kis- és középvállalkozások adják a vállalkozások nagyjából 90 százalékát, és a munkaerő több mint 50 százalékát foglalkoztatják.

Ennek ellenére a vállalkozók az útjuk során számos akadállyal szembesülnek, amelyek veszélyeztetik a túlélésüket, beleértve a pénzügyi és a piaci bizonytalanságot és a megfelelési kényszert, ami legtöbbször kiégéshez vezet. Nem meglepő módon, az újonnan induló sok kisvállalkozás nagyjából 50 százaléka mond csődöt az első öt évben.

Ebben a kihívásokkal teli környezetben tehát a vállalkozók pszichológiai ellenállóképessége kulcsfontosságú versenyelőnynek számít.

De mégis milyen módon lehet ezt a készséget elsajátítani vagy fejleszteni?

Még abban az esetben is, ha nem vagy egy tipikus túlélő típus, akkor is megtanulhatsz lelkileg keményebbé és alkalmazkodóbbá válni az alábbi módszerek segítségével.

Alakíts ki tanulásorientált gondolkodásmódot!

Helyezd inkább a tanulást előtérbe a rövid távú teljesítménnyel szemben! Keresd a kihívásokat, fogadd el a kudarcokat, és kísérletezz különböző ötletekkel, még akkor is, ha nem érsz el azonnali sikereket! Ezáltal könnyebben kialakíthatsz majd egy olyan gondolkodásmódot, amellyel megfelelően tudsz reagálni a nehézségekre.

Megfelelő támogatás

A megfelelő támogatás – akár a családtól, a barátoktól, a kollégáktól vagy egy mentor irányából érkezik – kritikus fontosságú, mivel segíti a vállalkozókat a negatív érzelmek és stresszes élmények kezelésében, és abban, hogy megpróbálják új nézőpontból megvizsgálni a problémákat.

Összpontosíts az alapvető erősségeidre és képességeidre!

Higgy abban, hogy képes vagy kezelni a váratlan eseményeket! Ne félj szenvedélyesen belevetni magad az álmaid megvalósításába! A szenvedély ugyanis az a tényező, amely az akadályok ellenére is motiváltan és elkötelezetten tart majd a tanulás és fejlődés iránt.

Az izomépítéshez hasonlóan a pszichológiai ellenállóképesség kialakítása is időt, erőfeszítést és megfelelő technikát igényel. Amennyiben elegendő energiát fektetsz a tanulásba, hiszel a képességeidben és az elképzeléseidben, a kudarcot a növekedés elősegítő faktoraként tekinted, és a körülötted lévők támogatásra támaszkodsz, belőled is reziliens vállalkozó válhat.