Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ajtó függöny

Az ajtó függöny többféle funkciót is elláthat egy helyiségen belül. A megfelelő méret kiválasztása mellett az anyaga és a színe, mintázata is hozzájárul ahhoz, hogy a tér praktikus kiegészítője, egyben díszítő eleme legyen.

Legfontosabb funkciói:

  • korlátozza a fény bejutását
  • praktikus hőszigetelő
  • megakadályozza, hogy illetéktelenek betekintést nyerjenek az ajtó mögött lévő helyiségbe
  • kiemeli, fokozza a berendezés stílusát

Amikor az az elvárásunk, hogy az ajtó függöny megakadályozza a hideg levegő beáramlását vagy a meleg kiáramlását a nyílászáró különböző résen, akkor fontos, hogy a függöny a padlóig érjen és eltakarja az ajtó egészét. Ezzel a fűtéshez használt energiát gazdaságosabban használhatjuk. 

Ám nem kell zord télnek és metsző hidegnek lenni ahhoz, hogy ajtó függönyt vásároljunk az otthonunk különböző tereibe. Csodás dekorációs célokat is szolgálhatnak ezek a praktikus lakáskiegészítők. A helyiségbe lépve a kellemes tapintású szövet, csodás színeivel vagy mintázatával garantálja a belső tér komfortos hangulatát. A bejárati ajtó fölé függesztett függöny kiemeli a helyiség stílusát, tetszés szerint behúzhatjuk vagy oldalra köthetjük, amikor nem használjuk.

Ajtó függöny ajtó nélkül? Természetesen!

Előfordulhat az is, hogy ajtó függöny van, ajtó azonban nincs egy adott helyiségben. Ilyenkor a fő funkciója a tér egy részének elválasztása, pl. öltözők diszkrét elkülönítése vagy beépített polcok tartalmának eltakarása céljából. 

Attól függően, hogy milyen célt szolgál az ajtó függöny, a kiválasztott anyag is fontos szerepet játszik a döntésben. Minél vastagabb szövetet választunk, vagy minél sűrűbben ráncoljuk, annál magasabb hő-, fény- és zajszigetelést érhetünk el. A meleg színek ráadásul pozitívan hatnak a hőérzetünkre is. Bármilyen színárnyalathoz vagy szövethez ragaszkodunk, mindig érdemes figyelembe venni a nyílászáró eredeti tulajdonságait is.

Az ajtó függöny tehát több, mint egy szövetdarab, amit az ajtó elé helyezhetünk, hogy felfogja a fényt és a hideget. Az otthoni dekoráció kulcsfontosságú divateleme, ami feldobja lakóterek hangulatát, magánéletet biztosít és meleget ad a belső tereknek.