Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

ausztria

Ausztriában megszűnik a GIS hozzájárulás

2024. január 1-jétől az Ausztriában eddig alkalmazott GIS hozzájárulás helyét az ORF hozzájárulás veszi át, így minden osztrák háztartásnak fizetnie kell majd, függetlenül attól, hogy részt vesznek-e az ORF csatornáinak megtekintésében vagy sem.

A korábbi GIS (Gebühren Info Service) az osztrák rádió és televíziós díjak beszedéséért felelt, ami sok vitát generált azok között, akik nem használták az ORF szolgáltatásait, mégis fizetniük kellett a díjat az adott eszközök miatt.

Az új rendszer, az ORF hozzájárulás, amelyet az ORF-Beitrags Service GmbH fog kezelni, havonta 15 euró 30 cent lesz minden fő lakcímre vonatkozóan. Ez alacsonyabb összeg a korábbi díjhoz képest. A fizetési módok között csekk és részletfizetés is elérhető lesz.

Az átmenet folyamatosságát biztosítandó, azoknak, akik korábban mentességet kaptak a GIS adó fizetése alól, nem szükséges új kérelmet benyújtaniuk, és az adatváltozásokat könnyedén lehet jelezni az online űrlap kitöltésével.

Az új rendszer előírja, hogy az ORF díjat mindig előre kell fizetni, és az átmeneti időszak után az évente 2 vagy 6 alkalommal történő részletfizetés lehetősége is rendelkezésre áll majd.

Az átállás időszakában az ORF-Beitrags Service az előző havi GIS díjat és az új ORF hozzájárulást számlázza majd ki egy időben. Azoknak, akik már rendelkeznek GIS regisztrációval és fizették a díjakat, nincs szükségük további intézkedésekre, mivel az adataik automatikusan átkerülnek az új rendszerbe.

Az új ORF hozzájárulás bevezetése az ország közszolgálati médiumának finanszírozásában hoz létre változást, és az új rendszerrel az átláthatóság és a könnyebb adminisztráció reményében lépnek előre.

Forrás: Ausztriai Magyarok