Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

levendula

Gyógynövényekkel a stressz ellen

A stressz az emberi szervezet természetes reakciója a környezetből érkező kihívásokra. Ez a válaszmechanizmus segít a szervezetnek alkalmazkodni vagy megküzdeni különböző helyzetekkel, legyen szó akár fizikai, akár érzelmi nyomásról. A stressz mindig olyan szituációkban lép fel, amikor kevés erőt vagy képességet érzünk magunkban a problémák megoldására. Bár a stressz része az emberi életnek, de mindenki másképp éli meg és kezeli azt. Ebben a cikkben összeszedtük azokat a gyógynövényeket, amelyek segíthetnek a feszültség és a túlterheltség fizikai tüneteinek csökkentésében.

Mit is nevezünk pontosan stressznek?

Ennek az állapotnak két fő típusa van, az akut és a krónikus stressz. Az előbbi rövid távú és közvetlenül kapcsolódik a közelmúltban történt vagy egy jövőbeli eseményhez. Ez nagy valószínűséggel nem okoz hosszabb távon egészségügyi gondokat szemben az állandósult, krónikus stresszel, amelyet már mindenképpen kezelni kell.

Krónikus stressz általában akkor alakul ki, amikor valamilyen tartós probléma áll fenn. Ez lehet egészségügyi, családi vagy akár munkahelyi jellegű is. Gyakran társul a kilátástalanság, a jövőtől való rettegés és a magatehetetlenség érzésével. A stressz fizikai szinten szaporább szívveréssel és a stresszhormonok megemelkedésével járhat együtt. Érzelmi szinten szorongáshoz, ingerlékenységhez és depresszióhoz vezethet.

A gyógynövények segítsége

Vannak bizonyos növények a természetben, amelyek a ritkábban jelentkező túlhajszoltság és feszültség ellen segíthetnek felvenni a harcot. Ezeket ma már bárki könnyedén elérheti, ráadásul néhányukból nagyobb hatékonyságú kivonatok is a rendelkezésre állnak.

Az ashwagandha egy olyan gyógynövény, amely Indiából származik, és amit évezredek óta alkalmaznak az ayurvédikus gyógyászat ismerői. Az ashwagandha segíthet csökkenteni a szervezetben a stresszhormonok szintjét, ezzel javítva az alvás minőségét és elősegítve a kiegyensúlyozottabb hétköznapokat.

ashwagandha gyökér
így néz ki az ashwagandha gyökere

A kamilla egy másik olyan gyógynövény, amit gyakran használnak a nyugtató hatása miatt. Mivel hazánkban is terem, már az őseink is főztek belőle teákat. Emésztési problémák és alvászavarok tüneteinek enyhítésére is bevetették.

A levendula kellemes illata már önmagában is nyugtatólag hat. A levendulaolajat aromaterápiák részeként alkalmazzák a szorongás csökkentésére, a pihentető alvás érdekében. A levendula Magyarországon is megterem, nyáron sokfelé látni hatalmas mezőket, amelyek mellett gyakran vásárlási lehetőség is van.

A zöld tea olyan aminosavat tartalmaz, amely elősegítheti a stressz csökkentését. Emellett, az nitoxidáns tulajdonságaiból adódóan kiváló méregtelenítő is lehet. Világszerte rengetegen fogyasztják rendszeresen ezt a teát. Mérsékelt koffeintartalma miatt, a kávéhoz hasonlóan fokozhatja az éberséget.

A stressz tehát egy sokszor előforduló jelenség, ami viszont tartós állapotban befolyással lehet az életminőségre. Ezek a gyógynövények az enyhe tünetek csökkentésében fontos szerepet játszhatnak, de a folyamatosan fennálló stressz kezelése orvosi segítséget igényelhet, ilyenkor mindig érdemes szakemberhez fordulni!