Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hogyan tudod betartani a 2023-as elhatározásaidat?

Tudtad, hogy minden ötödik ember újévi fogadalmat tesz, de csak 9%-uk tartja magát ahhoz a célhoz, amit szilveszter estéjén kitűzött magának? Egy ilyen célorientált és önvezérelt társadalomban ez az arány meglehetősen kicsinek tűnik. Vajon hol mennek félre a dolgok?

Nos, a probléma nem önmagában a cél betartásával van, hanem inkább a meghatározással! Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor ne csüggedj, egy kis tervezéssel és know-how-val tartani tudod majd magad az újévi fogadalmaidhoz!

Légy konkrét!

Hányszor hallottad, hogy az emberek azt mondják: „Ez az az év, amikor formába fogok lendülni”? Ez egy homályos kijelentés, ami csak úgy válhat teljesíthetővé, ha konkrét dolgokat tartalmaz. Csak egy példa: “Formába szeretnék lendülni, mert teljesíteni akarom a Budapest Maratont”. Ugye, hogy teljesen másképpen hangzik? 

Lényeg a lényeg, a fogadalomnak egyénre szabottnak kell lennie! Mit jelent számodra a „formába kerülés”? Hogyan szeretnéd érezni magad, amikor eléred ezt az állapotot? Képzeld el a nagyobb képet, majd konkretizáld hozzá a lépéseket! 

Légy realista!

Az újévi fogadalmak kudarcának egyik legnagyobb oka általában az, hogy többet veszünk a szánkba, mint amennyit meg tudunk rágni, elcsüggedünk és feladjuk. Minél egyszerűbben tartod tehát az elhatározásodat, annál valószínűbb, hogy el is éred a céljaidat.

Csak emlékeztetőül: teljesen normális, ha a céljaid útközben megváltoznak! Ha látod, hogy nem bírsz velük megbirkózni, ahelyett, hogy bedobnád a törölközőt, próbálj meg inkább alkalmazkodni, és változtatni rajtuk. 

Dobd el a perfekcionizmust!

„Nincs időm egy órát edzeni, ahogy terveztem. Csak 20 percem van, de az mire elég?” – ismerős ez kijelentés? Nos, mi azt mondjuk, hogy jobb lépésekkel haladni a céljaid felé, mintha semmit sem tennél. Az a 20 perc még mindig több, mint a semmi. Legalább közben mozogsz, és nem a kanapén fekszel.

Végső gondolatok

Amikor a 2023-as elhatározásaid meghozataláról és betartásáról van szó, ne feledd, hogy a fejlődés nem megy egyik napról a másikra! Légy kedves magadhoz, és tudatosítsd magadban, hogy ez egy folyamat, amire nem egy úticélként, hanem egy utazásként kell tekinteni.