Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

montessori játékok

Honnan tudhatjuk, hogy valóban Montessori játékot vásárolunk a gyermekünknek?

Ha kutakodtunk korábban már nevelés témában az internetenet, akkor nagy valószínűséggel szembejött velünk Maria Montessori neve és a hozzá fűződő pedagógiai szemlélet, ami ugyan már 100 éves múltra tekint vissza, de a jelenkor szakemberi számtalanszor elismerték az aktualitását.

Ismerjük meg a Montessori módszer alappilléreit!

Manapság játékok tömkelege sorakozik a játékboltok polcain, amelyekről csak úgy lehet eldönteni, hogy melyik Montessori játék, ha elmélyedünk kicsit a módszer mögöttes tartalmaiban, és megismerjük az alapelveket.

Ez egyik ilyen például a gyermek tisztelete. Montessorit nem érdekelte a gyerkőcei szociális háttere és az eddig megszerzett ismeretei. Ő azt a legfőbb célt tűzte ki maga elé, hogy mindezektől függetlenül a képességeik maximális fejlesztésére törekszik majd. Ehhez pedig tudta, hogy arra van szükség, hogy a gyermek a saját tapasztalatai, tevékenységei során fedezze fel a világ összefüggéseit. Ebben pedig a szülőnek vagy a pedagógusnak nem szabad megzavarnia, kivéve, ha segítségül hívja őket.

De az is a Montessori módszer alappillérei közé sorolható, hogy a pedagógus elsődleges feladata nem a tananyaghoz való 100%-os ragaszkodás, hanem a gyermek alapos megfigyelése, és ez alapján az adottságainak a továbbfejlesztése

Fontos az előkészített környezet

Ahhoz, hogy a gyermek megismerhesse az őt körülvevő világot, egy megfelelően előkészített környezetre van szükség. Lehetővé kell tenni számára, hogy azzal foglalkozzon, ami éppen aktuálisan felkelti az érdeklődését, és a játékoknak bármikor elérhetőnek kell lenniük.

Ami pedig a játékok legonfontosabb ismérveit illeti, fontos, hogy realisztikusak és egyszerűek, ugyanakkor esztétikusak legyenek, illetve „kevesebb több” elvén működjenek. Továbbá kiemelt jelentőséggel bír az is, hogy a gyermekek méretéhez igazodjanak, és ne lehessen őket “elrontani”. Az utóbbi azért elengedhetetlen, mivel a gyermek így folyamatosan tudja magát ellenőrizni, és önálló kísérletezés során jön majd rá a megoldásra.

Bízunk benne, hogy a fentebb leírtakkal az olvasóink segítségére lehettünk, és sikerült rávilágítani a Montessori pedagógia módszerének legfőbb ismertetőjegyeire.