Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Minden, amit tudni akartál a körömvirágról

Mottó: „Isten nem engedett egy betegséget sem létrejönni anélkül, hogy annak gyógyszerét a természetben meg nem teremtette volna.” (Paracelsus)

A középkor óta velünk van

A kerti körömvirág egykoron a középkori kolostorkertek gyógynövénye volt. Ma is gyakran látható a házi kiskertekben, sokan azonban csak díszként termesztik, nem is sejtve, hogy e sárga virág milyen gyógyító erővel bír.

Kinézete, termesztése

A körömvirág szára 40-60 cm magas, egyenes, elágazó. Levelei 10-15 cm hosszúak, nedvdúsak, és az egész növény ragadós fogású. Virágainak színe a citromsárgától egészen a narancsvörös színűig változhat. A virágfejek éjszaka bezárulnak, sőt eső előtt is, ezért a népnyelv esőjelzőnek is nevezi. A körömvirág karotint, glikozidákat, keserűanyagot, kevés illóolajat és színanyagokat tartalmaz.

Ennek a növénynek a termesztése nem igényel különösebb gondoskodást, talajban nem válogatós, a laza homok kivételével mindenütt nagyon jól megterem. Március végétől magról vethető, és a virágban júniustól kezdve késő őszig gyönyörködhetünk.

Gyógyhatások

Gyógyászati szempontból az egész növény értékes, de belsőleg csak a virágját használjuk. Mindig ragyogó napsütésben kell leszedni a virágokat, amikor teljes pompájukban vannak. Ilyenkor a legerősebb a gyógyhatásuk. Ha teát készítünk belőle, akkor nem szabad áztatni és főzni, kizárólag forrázni kell, hogy az értékes hatóanyagok benne maradjanak.

Kiválóan gyógyítja a rákos sebeket, fekélyeket. A lassan gyógyuló sebek, visszértágulatok, lábszárfekély, sipoly, égési sebek mind-mind hatékonyan kezelhetők körömvirággal. Érdemes kenőcsöt készíteni belőle, ebben Mária Treben lehet segítségünkre.

A fekélyek, nyitott sebek, duzzanatok, daganatok, zúzódások, izomrándulások kezelésére külsőleg körömvirág-kivonatot érdemes használni.

Körömvirág tinktúra készítése

Egy jó marék körömvirágot áztassunk be egy liter pálinkába, majd hagyjuk állni legalább két hónapig. Ezután szűrjük le, és használat előtt ezt a kivonatot hígítsuk fel forró vízzel. Bedörzsölésre erősebb kivonatot használjunk, lemosáshoz, borogatáshoz gyengébbet. Ha borogatásra használjuk, akkor előtte a bőrt kenjük be körömvirág krémmel.

Teánkba is tehetünk ebből a tinktúrából egy mokkáskanállal.

Belsőleg fogyasztva

A körömvirág tea sikeresen alkalmazható gyomor- és bélbetegségeknél, gyomorfekélynél, a máj betegségét is gyógyítja. Ha véres a vizeletünk, cickafarkkal keverve hatásos. Tisztítja a vért, szabályozza a vérkeringést. Gyógyítja a vastagbél gyulladását is, de ebben az esetben a diétát is tartsuk be.

A megfelelő hatás elérése érdekében naponta 3-4 csészével igyunk meg belőle, természetesen édesítés nélkül, natúr formában.